Parašykite komentarą

O dabar aš valgysiu salotas. Su paslaptim…

Valgysiu kol dar galiu prisiskinti pačių skaniausių žolių. Pievelė aplink namus auga kaip pašėlusi, tiek daug šiemet lyja… Kol žolė nenupjauta, lenktyniaudama su žoliapjove knebinėju pievelę, rankiodama  naujai išlindusius minkštutėlius švelnutėlius pienių (t.y. paprastųjų kiaulpienių) lapus. Tada traukiu į šiltnamį visų kitų gėrybių. Pavasarį į dubenį dėjau ir dilgėles, jaunų garšvų lapelius. Nieko čia naujo, daugybė žaliavalgių tai daro. Pienių prisibijojau, kad nebūtų kartu, ir pradėjau nuo kelių lapelių. Taip per vasarą po truputį vis daugiau, daugiau skinu ir dar daugiau to malonaus kartumo norisi… Matyt reikia man jų. Net nemirkau druskos tirpale, tie jaunučiai lapeliai ir taip skanūs. Manęs klausė – ar galima dar ir dabar valgyti pienes. O kodėl ne? Žinoma, nešienaujamoje pievoje seni kieti lapai bus kartūs ir sunkiai sukramtomi. Bet jaunučiai lapeliai – paragaukit ir žinosit, ar valgomi. Nepasakočiau apie maisto gaminimą, nes tai man ne pats mieliausias užsiėmimas. Tiesiog noriu pasiūlyti  nepraeit pro darže ar pievelėje išdygusią pienę ir neskubėti jų visų išnaikinti. Puiki žolė! Skaniausia salota, pirma paslaptis.Šviežios gražgarstės, pomidoriukai, agurkas, svogūnas, paprika ir gera sauja riešutų mišinio su džiovintais pamidorais…  Gaila krapai išstypo ir sustagarėjo. Kai turėjau, pjausčiau ir ridikėlius. Kartais užsibarstau šiek tiek fetos sūrio. Himalajų druskytė, pipirai,  geras šaukštas kvapnaus alyvuogių aliejaus. Truputis grietinės, mažiau negu aliejaus, – man taip skaniau. Ir slaptas prieskonis, labai derantis į šitas salotas ir mane veikiantis kaip visiškai natūralus ir tobuliausias skonio stipriklis – keli lašai gerai atskiesto šventagaršvės šaknų eterinio aliejaus. Tai antra paslaptis. Atsiskiedžiu iki 5-10 proc. alyvuogių aliejumi ir tik tada lašinu. Jis labai intensyvus, ir neatskieto vieno lašo gali būti per daug. Turiu virtuvėje atskirą buteliuką tam tikslui. Lygiai taip pat galima naudoti ir šventagaršvės sėklų eterinį aliejų, bet man labiau patinka šaknų skonis ir kvapas. Mmmmmm…. Skanu. Na, bet jei jums šventagaršvės kvapas ne prie širdies – tai ir nelašinkit. Paragaukit bent pienių 🙂

Vartojamai kaip maisto produktui kiaulpienei turbūt nėra apribojimų, tačiau žinoma netinka tiems kas joms yra alergiški… Naudojant ją kaip vaistažolę, reikia žinoti kad  nevartotina esant žarnų ir tulžies takų nepraeinamumui, uždegimui, akmenligei.

“Kiaulpienių preparatai pasižymi karščiavimą mažinančiu, prakaitavimą skatinančiu, šlapimą, tulžį ir kirmėles varančiu, tonizuojamuoju ir spazmolitiniu p veikiu. Šaknys varo šlapimą, tonizuoja nervų sistemą. Kiaulpienių preparatai didina visų vidaus liaukų sekreciją; skatina tulžies skyrimąsi, žadina apetitą, gerina virškinimą, ypač sumažėjus skrandžio sulčių sekrecijai, kasos, kepenų ir inkstų veiklą, ilgina maitinančių motinų laktaciją, reguliuoja medžiagų apykaitą, lengvina atsikosėjimą, tonizuoja. Vartojamos esant lytinių lioaukų funkcijos nepakankamumui, sergant cukriniu diabetu, odos ligomis. Kiaulpienės vadinamos gyvenimo eliksyru. Toks įvairiapusis paprastųjų kliaulpienių poveikis priklauso nuo jose esančių vitaminų, kartaus glikozido taraksantino, labai koncentruoto polisacharido inulino. Kliaulpienių preparatais gydomas cholecistitas, hepatocholecistitas, anacidinis gastritas, vidurių užkietėjimas, aterosklerozė: aktyvina kepenų ir kasos veiklą, skatina šlapino skyrimąsi, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.  Be to, kiaulpienės mažina citostatinių preparatų toksiškumą, skatina kraujodarą, neleidžia vystytis piktybiniams augliams.

… Visos kiaulpienės dalys yra valgomos”.

S.M.Kalasauskienė “Vaistiniai augalai gydymui, kosmetikai, kulinarijai”, Vilnius, Asveja, 2009

Statistika

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: