6 Komentaras

“Rytietiškas” kremas kūnui

Norėjau kad kvepėtų kaip rytietiško stiliaus kvepalai. Ir ką – viskas gavosi, o kvapas nelabai. Ką čia išsisukinėju, nesigavo. Kažkas nedera, per daug muškato riešuto, nors kai prasigaruoja kentėt galima. Tik džiaugtis kad pasisekė negaliu… Grįžtamoji emulsija irgi nesigavo. Na bet vis tiek bus, anksčiau ar vėliau. Darysiu kitą be Polysorbatų, tik su žemo HLB emulsikliais. Gaminau 100g.

Emulsiklis:

  • glyceryl stearate  3,24 proc. – ir atitinkamai 3,24 g. Toliau gramais neberašysiu, juk viskas kartosis, tik procentus.
  • sorbitan monostearate  1,92 proc.
  • hidrolizuotas (sausas) lecitinas  0,36 proc.
  • Polysorbate 60   0,48 proc.

Aliejai:

  • abrikosų kauliukų  10 proc.  Jame šildžiau ir tirpinau sausą lecitiną. Labai ilgai netirpo, daugiau nei valandą, baigė tirpti jau kai pasvėriau viską ir kaitinau su emulsikliais. Sunkiai jis tirpsta aliejuose, bet norėjau išbandyti ir įsitikinti. Taigi išvada: ištirpint įmanoma, gerai pašildant, vos ne iki vandens vonelėje užvirimo, ir kantrybe apsiginklavus. Bet ar verta tiek terliotis?
  • sviestmedžio sviestas  10 proc.
  • avokadų aliejus  10 proc.
  • agurklių aliejus  5proc.
  • muškato sviestas  0,5 proc.   Ir koks velnias mane sugundė čia jo dėti! Bet dabar dar labiau norisi ką nors su juo pagamint ir kaip nors gražiai suderint kvapus…
    Vandeninė dalis:
  • himalajų druska 0,03g – dėl labai mažo kiekio procento neskaičiavau.
  • vingiorykštės/pelkinio skudučio hidrolatas  39  proc.

Aktyvūs priedai:

  • pelargonijų ekstraktas (AZ) 10 proc.
  • pantenolis 3 proc.
  • betainas 3 proc.
  • kolageno proteinai (INCI: Hydrolized collagen protein) 3 proc.
  • vitaminas E 0,2 proc.
  • eteriniai aliejai apie 1 proc.
  • konservantas Cosgard 0,3 proc. (7 lašai)

Eteriniai aliejai: kvapiųjų bruknuolių 1 lašas, pačiulių 2 lašai, bazilikų 3 lašai (gal jie čia nedera? Ar benzoinas man nepatinka tokioj kompanijoj? Niekaip neatrandu “kaltininko”), benzoino 3 lašai, pelargonijų 4 lašai, mandarinų petitgreinų 3 lašai, ekologiškų citrinų 4 lašai, magnolijų 3 lašai.

Kremas geras. Aliejinė dalis gana didelė, 35,5 proc., bet tepasi maloniai, neriebina odos, geriasi ir drėkina. Hmmm, o gal betainas su savo šiek tiek specifiniu burokų kvapu man kliūna? Ir tie kolageno proteinai irgi ne rožėm dvelkia. Kaip ten bebūtų, reikėjo kvėpint kitaip, tai faktas.

Advertisements

6 comments on ““Rytietiškas” kremas kūnui

  1. Dėl sauso lecitino – irgi dariau eksperimentą, jis buvo vienintelis emulsiklis, tik kaip tirštiklis buvo cetearylo spiritas.
    Maišiua 2 tokios pat sudėties kremus, tik vienu atveju tirpdžiau lecitiną aliejuje, o kitu – vandeninėje dalyje, visiškai skirtingi kremai išėjo: kur tirpdyta aliejuje – aiški atvirkštinė emulsija, kieta konsistencija, toks kaip cold-kremas atrodo, o kur vandenyje – tiesioginė emulsija, ir kremas skystesnis, toks lyg trapus, bijau, kad nesusisluoksniuotų. Nebent žvaigždės taip susidėstė, nes maišiau ne tą pačią dieną.
    Nuo Jūsų nusižiūrėjus daugiau lecitiną tirpinsiu tik aliejinėje dalyje – nors daug vargo, bet rezultatas to vertas.

  2. Ir dar pamiršau paklausti – kas per daiktas tas muškato sviestas ir kur jį perkat?

    • Muškato riešutas – prieskonis, vaistas, afrodiziakas (net tyrimais, tiesa, su pelėmis, poveikis patvirtintas: http://www.biomedcentral.com/1472-6882/3/6.%20%20%20%20%20%20%20%20%20April%2027th%202005 ) naudojamas ir eterinis aliejus. Pirkau sviestą pabandymui – EA kvapas man patinka, tai manau sviestą muiluose ir kietuose kvepaluose sunaudosiu, o į kremą reikia jam ieškot kitų kvapo kompanionų. Tokie riebūs trupiniai, kvapas išlieka labai ilgai. Į kremus jo netiks daug dėti, mano patyrimu reikia naudot panašiai kaip eterinius, saikingai, kaip aromatinį aktyvų priedą. Lot. Myristica fragrans, angliškai vadinamas įvairiai – Mace, Nutmeg. Siunčiausi iš JAV New directions aromatics.
      Įdomi patirtis skirtingai tirpinant. Matyt tirpdamas su aliejais lecitinas iškart sudaro junginius kurie vandenyje nebesusiformuoja. Bet man ir vandenyje tirpintas kremuose patinka, tinka mano odai, dažnai naudoju nedidelį procentą kaip aktyvą. 🙂

  3. Kaip priekonį muskato riešutą labai mėgstu ir plačiai naudoju, turiu ir EA, bet dar neteko išgirsti apie sviestą. O jis kaip skaitosi – ar bazinis sviestas ar koks prikvėpintas muskato EA ? Ačiū!

  4. Va ir kaip atsakyti? Bazinius sviestus turbūt įsivaizduojam kaip priemonės bazę, pagrindą, taip? Tai šita prasme jo baziniu nepavadinčiau, brangus, ir kvapas ypač intensyvus. Bet pardavėjas nenurodo kad čia koks nors kitas, pagalbinis sviestas muškatais iškvėpintas, EA pati galiu įpilti… Aš taip pat nemėgstu surogatų. Tik kažko nebeleidžia man būtent jie puslapio atidaryti. Nerašo kad ekologiškas, tik “Nutmeg butter, raw material”. Pagamintas Grenadoje, pardavėjas turi filialus Kanadoje ir JAV. Kiti pardavėjai rašo apie terapines to sviesto savybes, čia aprašytas muškatų sviesto gavybos būdas – CO2 ekstraktas : http://www.fromnaturewithlove.com/soap/product.asp?product_id=butnutmeg
    Pagal išvaizdos aprašymą ir kitur rastus paveiksliukus – pas mane taip pat CO2 ekstraktas. Manau atsiras ir europoje, tik gal kiek vėliau.
    Matyt jį vadina sviestu nes gaunama tiršta, riebi medžiaga, panaši į sviestus. Nežinau kaip tiksliau apibūdinti… 🙂

  5. Na tikrai, pažiūrėjau nuorodą, tai išeitų CO2, tik jį vadina sviestu, labai įdomu!
    Atrodo jau kelis metu žiūrinėju visokius komponentus kosmetikai, o kiek dar įdomybių radau pagal Jūsų nuododą ! labai ačiū !!!

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: