4 Komentaras

Tirštas kremas su avių lanolinu kūnui ir rankoms

Ruduo… Atšalo, drėgna, žvarbu. Odai reikia kitokios priežiūros nei vasarą. Nauji kremai veidui, naujo reikia ir kūnui.

Mano plunksnelės kaip vasaros dangus…

Na, toks gaminys netinkamas veganams. O aš prieš visus gyvulinės kilmės produktus tikrai nesu kategoriškai nusistačiusi, tai žiemos metui išvalyti avyčių odos išskiriami riebalai bus pats tas.  Jau gyriau lanoliną, kad sugydė rankas kai viriau muilą. Atėjo jam eilė apsigyventi ir kreme. Šį kartą HLB neskaičiavau. Rizikavau, –  kas bus, tas, kas nors juk turi gautis. Ar tikrai gavosi, tik laikas parodys. Ką jau pastebiu  rankas storai pasitepusi – kremas šildantis. Kaip vilnonės pirštinės…Tačiau manau, kad dėl lanolino gebėjimo sudaryti plėvelę netiktų linkusiai į aknę odai. Taip pat gali būti, kad šiluma jaučiasi ne tik nuo lanolino sluoksnelio, bet ir nuo truputėlio rozmarinų eterinio aliejaus. Mano oda gana jautri, “pagauna” visokias plonybes.

Sudėtis:

Aliejinė dalis ir  emulsiklis:

  • Glyceryl stearate (AZ emulsiklis VE)   2 proc.
  • Olivax (INCI: Hydrogenated Olive Oil (and) Olive Oil (Olea Europeaea) (and) Olive Oil Unsaponifiables)   4 proc.
  • lanolinas    10 proc.
  • lazdynų riešutų aliejus       6 proc.
  • vynuogių kauliukų aliejus      6 proc.
  • sviestmedžio sviestas   6 proc.
  • kviečių gemalų aliejus  4 proc.
  • sal, Shorea robusta sviestas  4 proc.

Vandeninė dalis ir tirštikliai:

  • hidrolatas (naudojau naminius melisų ir vingiorykštės)       52,2 proc.
  • kukurūzų krakmolas     1,5 proc.
  • Glukono Delta laktonas      0,5 proc.
  • himalajų druska       0,1 proc.
  • GelMakerEmu emulsiklis   1 proc.  (p.s. jo planuose nebuvo; beplakant nenorėjo dalys jungtis, teko gelbėti situaciją. Šaukštelį būsimo kremo įpyliau į atskirą indelį, įlašinau lašą Emu, pamaišiau – vaizdas pasikeitė, kremas įgavo vientisumo, geliškumo, supratau kad tikrai tiks ir pridėjau 0,5 proc., paskui dar 0,5 proc. Formulėje procentų nekeičiu, nes nemažai vandens nugaravo, ir jo šįkart nepapildžiau, todėl sąžinė dėl netikslumo negraužia.)

Priedai:

  • pantenolis   2 proc.
  • alijošiaus koncentrato x200 milteliai  0,3 proc.
  • betainas  3 proc
  • šilko  milteliai (Hydrolysed silk and maltodextrin, AZ)  0,5 proc. (p.s. ir vėl sušoko į gabalą. Daugiau nebepirksiu šitų…)
  • vitaminas A su E trigliceriduose    0,6 proc.
  • vitaminas E     0,2 proc.
  • eteriniai aliejai  0,8 proc.
  • konservantas  0,3 proc.

Kai atskiruose indeliuose pasvėriau: aliejinės dalies sudedamąsias, kitame  hidrolatus, truputėlį skysčio nupyliau birių priedų tirpinimui. Ten nukeliavo šilko milteliai (t.y. šiai dienai šilko smala…), alijošiaus milteliai ir betainas. Betainą reikėtų įvedinėti žemesnėje nei 40 laipsnių Celsijaus tepperatūroje. Bet kad šaltai jis netirpsta.  Kai sušilo aliejai ir hidrolatai su temperatūrai nejautriais priedais, ten pat supyliau miltelių mišinį ir trumpai pašildžiau. Tik tada gerai ištirpo betainas. Tada vandeninę dalį pamažu, maišydama, supyliau į aliejus. Nesijungė, sluoksniavosi. Pridėjau 1 proc. GelMakerEmu, toliau maišiau. Pamažu virto kažkuo panašesniu į kremą. Pašaldžiau šaldytuve, dar paplakiau, kad būtų plastiškesnis.  Vientisa, švelni tekstūra nesigavo. Po paros labiau primena kūno sviestą. Ei, bet gi čia gavosi pagaliau, kai nesitikėjau, W/O emulsija! Ne tik karštame vandenyje plaukė, ir prie indelio sienelių kremo likučiai prikibo tarsi būčiau su bičių vašku makalavusi. Nedidelis kremo kiekis ant rankų odos gana gerai geriasi, storai užtepus, žinoma, likutį tenka nuvalyti servetėle. Kūnui irgi patiko. Ne stebuklas, bet naudojamas daiktas bus.

Kvapui (į 200 g gaminio) sulašinau 4 lašus ylang ekstra, 4 lašus imbiero (kalninio imbiero?) Zingiber cassumunar , pasižyminčio priešuždegiminiu poveikiu, 6 lašus nerolio, 6 lašus rozmarinų verbenono, 8 lašus burboniškų pelargonijų, 8 lašus smilkalinių bosvelijų (“Sacra”). Kvapas lengvas, gėlinis-žolinis, neryškus. Tuo man ir patinka naminiai hidrolatai – jie mažiau “primeta” savus aromatus. Ir tikrai visu šimtu procentų žinau, kad ten nieko, išskyrus gėlių/žolių vandenį, papildomai  nėra  įdėta…

Dar apie svorius. Įsitikinau, kad labai sveika pasisverti skysčius prieš ir po šildymo. Šitą kremą, kadangi naudojau krakmolą ir jį reikėjo paversti kisieliumi, gana ilgai šildžiau. Nugaruoja daug, čia – net apie 15 gramų! Gaminau riebesnį, gavosi lyg ir tvirktinė emulsija, tai neberizikavau dar vandens įvedinėti. Kitais atvejais dabar jau stengiuosi pridėt trūkstamą kiekį.

Baigus plakimus atrodė taip:

Advertisements

4 comments on “Tirštas kremas su avių lanolinu kūnui ir rankoms

  1. Ar tikrai krakmolą reikėjo paversti kisieliumi? Čia vėl naujovė – kiek esu skaičiusi ir kiek pati gaminusi, visada naudojau kaip kitus milteliai – sudaryti apsauginį sluoksniuką ant odos, priduoti švelnumo, padengti smulkius nelygumus, tolygiau paskirstyti kremą. Visada įmaišydavau pabaigoj į šaltą kremą… Įdomu, ar nekemša porų toks kisielius? Aišku, čia jo nedaug.

    • Net nežinau, ar visai į kisielių suvirė… Bet pašildžiau verdančiame vandenyje gana ilgai, nuo dūšios taip sakant. Su “kisielium”, iki skaidrumo pašildytu krakmolu, dariau kremą-pudrą ir man labai patiko, tai ir čia taip norėjau. Šitame nesupratau ar tikrai pasiekė tą stadiją, nes vandenyje dar kitų priedų buvo, nenuskaidrėjo, nesimatė kada gana. O kodėl turėtų kimšti? Tirština, stabilizuoja vandenį ir jei “kisielius”, tai sudaro plėvelę. Tą patį atlieka guaras, ksantanas, alijošius, hialuronas… Ir nekemša. Aš kartais nekreipiu dėmesio, ar jau skaičiau kad taip daro. Kartais kas nors ir pirmasis būna… Nors nemanau kad čia būtų mano išradimas. 🙂

  2. […] Savas kailis arčiau dūšios – pagal zodiaką esu avinas. Jei vakare pasitepu rankas kremu su lanolinu – ryte jos būna ypatingai švelnios ir net mažiau raukšlėtos, tarsi gyvuliniai riebalai […]

  3. […] gimė iš ankstesnio kremo su lanolinu ir viso spiečiaus minčių kai truputį daugiau sužinojau apie linų sėmenų aliejų; antrasis […]

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: