Komentarų: 1

Pamąstymai ir pakapstymai apie linų sėmenų aliejų

Kai gaminau patį paprasčiausią kremą, kurį laiką svarsčiau, ką pasirinkti kaip pigų, prieinamą ir turbūt bet kuriame prekybos centre randamą aktyvų priedą  – linų sėmenų ar rapsų aliejų. Abiejuose gausu linolio ir linoleno rūgščių. Daugiau instinktyviai negu turėdama daug žinių apsistojau ties sėmenimis, nes rapsai kildinami iš nuodingos piktžolės ir jų vartojimas labiau kontroversiškas. Ir nesuklydau. Mąsčiau ir apie tai, kad linų sėmenų aliejų būtų teisingiau įvesti į gaminamą priemonę vėsinimo metu – bet kartu pagalvojau, kad pradedantiems gaminti tai bus tik papildomas galvos skausmas… Tai ir įrašiau prie visos aliejinės dalies. “Pažengę“ kremų plakėjai gali naudoti kaip jiems atrodo teisingiau. 🙂

Nors parduotuvių lentynose galima rasti kosmetikos produktų su linų sėmenų aliejumi, naminės kosmetikos makalavime šis aliejus naudojamas nepelnytai retai. O jis puikus, ir ne vien muilams bei plaukams!  Pradėkim nuo populiariosios wikipedijos straipsnelio apie linų sėmenų aliejų  , lietuvių kalba trumpai aprašytas sėjamasis linas, kur minimi ir išorinio panaudojimo būdai – kaip pagrindas farmaciniams tepalams, priemonė veiksmingai gydyti nudegimams ir t.t. Čia galima glaustai pasiskaityti apie nepakeičiamas riebalų rūgštis. Labai plačiai jos išnagrinėtos tolėliau paminėtoje Linus Pauling instituto nuorodoje. Pakankamai ilgai aukštoje temperatūroje kaitintas aliejus polimerizuojasi ir plačiai naudojamas kaip dažų rišiklis, impregnantas, plastifikatorius.

Sveikatinimui labiau žinomas ir, mano galva, neretai gerokai pervertintas, sėmenų aliejaus vartojimas “į vidų“, siekiant gauti žmogaus organizmui būtinų, tačiau paties organizmo negaminamų riebiųjų Omega-3 (alfa-linoleno) rūgščių.  Visi gerai žino, kad sėmenų aliejuje šių rūgščių daug; mažai kur kalbama, kad jos labai blogai pasisavinamos, todėl tas palyginti didelis kiekis duoda nedaug naudos. Manoma, kad organizmas gali konvertuoti į jam reikalingą formą vos 6 procentus iš sėmenų aliejaus gaunamos alfa-linoleno rūgšties, jei… iš viso gali. Dar reikėtų pridurti, kad plačiai reklamuojamas ir rekomenduojamas, jis tinka toli gražu ne visiems; dėl patikimų tyrimų stokos nerekomenduojamas nėščioms ir maitinančioms dėl sudėtyje esančių fitohormonų, panašių į estrogeną; atsargiai reikia vartoti asmenims, naudojantiems kraują skystinančius preparatus, kai kuriuos kitus medikamentus, kontraceptikus ir t.t. Šaltinis. Šaltinis 2.  Amerikos vėžio asociacija apie linų sėmenų aliejų pateikia tyrimų, atliktų su laboratoriniais gyvūnėliais ir labai negausių tyrimų su žmonėmis duomenis. Jų išvada – nors su gyvūnais gauti daug žadantys rezultatai, žmonėms tų išvadų aklai perkelti negalima, nes su žmonėmis atliktų tyrimų duomenys prieštaringi ir reikalaujantys tolimesnio nagrinėjimo. Ne toks prestiziškas, bet įdomus mediko pasakojimas apie tai, kodėl linų sėmenų aliejus nėra panacėja, ir kaip bei iš kokių šaltinių patikimai aprūpinti organizmą Omega-3.

Na va, ką tik sakiau kad geras aliejus, o dabar gąsdinu… 🙂 Manau kad nėra vaisto nuo visko visiems. Kam užteko kantrybės iki čia perskaityti, papasakosiu kur, kaip jis gali būti naudojamas išoriškai, kokio poveikio galima tikėtis. Korneoterapijoje linų sėmenų aliejui skiriamas didelis dėmesys kaip veiksmingam, svarbiam nuo odos senėjimo saugančiam aktyviam priedui, taip pat tinkamas atopiškai, sausai odai; turi raminantį, priešuždegiminį poveikį. Naudojamas inkapsuliuotas į nanodaleles, liposomas – tokio pavidalo geriau atlieka savo darbą ir apsaugomas nuo oksidacijos. Namų gamybos priemonėse rekomenduojama naudoti 5 proc.

Tai dabar aš savo vargšę galvą laužau, kaip man pasigaminti sėmenų aliejaus liposomas… Galvosiu galvosiu, gal ir sugalvosiu. 🙂

Pavyko rasti 2011 metais publikuoto tyrimo su laboratorinėmis pelėmis duomenis apie linų sėmenų aliejaus pagrindu pagamintus ajurvedinius tepalus randų, žaizdų gydymui. Iš daugybės aliejų kaip tinkamiausias pagrindas tokiam tikslui buvo pasirinktas būtent sėmenų aliejus. Taigi… jis jau tūkstančius metų naudojamas odos priežiūroje.

Solidaus Linus Pauling instituto riebiųjų rūgščių apžvalgoje konstatuojamas teigiamas linų sėmenų aliejuje randamų rūgščių tiek vidinio, tiek išoriško vartojimo poveikis odai.

Mano išvados sau:  būtų puiku sukurti daugybinę emulsiją, kad oksidacijai neatsparus aliejus būtų “uždarytas“ vandens apvalkale, o šis dar patalpintas į aliejų. Tik… namų sąlygomis sunku įgyvendinti.Visgi savo gaminiuose naudosiu. Juos laikau šaldytuve; tai šiek tiek prailgina net ir nestabilių aliejų gyvenimą. Kad linų sėmenų aliejus puikiai drėkina, minkština ir kondicionuoja – jau įsitikinau praktiškai. Labai naudingas priedas muiluose skalbimui, nes atlieka audinio minkštiklio funkciją, indų plovimui – suteikia papildomo blizgesio; jau nekalbant apie tai  kad be jo nebeįsivaizduoju plaukams tinkamo muilo… 🙂 Bandysiu ir veido, kūno kremuose.

Kaip ir viskas, gali tikti ir netikti. Gali alergizuoti; nustatyta kad su linų pluoštu, linų apdirbimo pramonėje dirbantiems ir su mikrodulkėmis kontaktuojantiems žmonėms kartais pasireiškia alergijos simptomai, kurie gali būti sukelti ir apdirbimo pramonėje naudojamų cheminių medžiagų, nebūtinai pačių linų.

Keli žodžiai apie aknę ir rožinę. Kai kam į vidų vartojamas linų sėmenų aliejus  būklę pagerina. Kartais tinka ir vartojamas išoriškai. Bet viskas labai individualu. Vieniems jame esantys fitoformonai gali būti naudingi ir reikalingi, kitiems – rakštis į panages…

Vienas iš šio mano pasakojimo tikslų – parodyti, kad efektyviai odos priežiūrai galima naudoti nebūtinai įmantrius, brangius priedus ir aliejus. 🙂

Reklama

One comment on “Pamąstymai ir pakapstymai apie linų sėmenų aliejų

  1. […] iš ankstesnio kremo su lanolinu ir viso spiečiaus minčių kai truputį daugiau sužinojau apie linų sėmenų aliejų; antrasis jau lyg brolis dvynukas išriedėjo iš paskos (taisau savo klaidas ir ieškau geriausio […]

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: