3 Komentaras

Santolinų eterinis aliejus

Sudomino šis puikus ir dar mažai žinomas, todėl manau retai naudojamas Santolinų eterinis aliejus. Davė pradžią naujam blogo skyreliui. Nuo šiol bent gana glaustai papasakosiu apie naujai įsigytus, ar net savo pilnoje lentynoje naujai man pačiai atrastus, pažintus aliejus, ypač jei apie juos informacijos lietuvių kalba dar trūksta. Į rimtą mokslinę ekspertizę nepretenduoju. Daugiau papasakosiu savo kaip vartoto įspūdžius – aprašysiu kvapą, pojūčius, kuriuos tas aliejus man sukėlė, gal trumpai pristatysiu ir paminėsiu vieną kitą svarbesnį faktą apie cheminę sudėtį ar naudojimo ypatumus. Neišmanau chemijos. Gėda, bet tai tiesiog faktas, todėl nenoriu plačiau analizuoti to, ko nesuprantu ir galiu suklaidinti.

Nusipirkau, jau važiuodama namo atsisukau buteliuką, užsilašinau ant rankos  ir visą kelią tyrinėjau. Kelias –  penktadienio vakaro Vilniaus spūstys ir šimtas kilometrų sningant – neprailgo. Kvapas, nors gerokai grubesnis, labiau “medinis“, priminė Keiptauninių ramunėlių, Eriocephalus punktulatus, arba Cape Chamomile, eterinį aliejų. Aliejus skystas, švelnus, labai greit, nepalikdamas riebios plėvelės, įsigėrė į odą. Neaštrus, nekarštas, švelnaus skonio. Na, toks mano tyrinėjimų labai empirinis metodas – lyžtelti nors nuo odos truputėlį. Susidariau įspūdį, kad puikiai tiks naudoti kremuose. Dar vienas jo privalumas – nebrangus. Kvapas ilgai išliekantis; laikui bėgant, vadinamoji dry-out gaida, tampa labiau sausa, “medinė“, atsiranda vos juntamas vaisių pustonis. Jo pradžia, “top“ gaida, man mažiau patiko, nors mano rastas šaltinis jį priskiria prie “top“ kvapų. Mano manymu, jis pakankamai ryškus ir daug gražesnis širdies gaidoje, o išlieka taip ilgai, kad bus jaučiamas ir bazėje. Ant popierėlio puikiausiai užuodžiu būdingą kvapą prabėgus daugiau nei parai. Ne visai “topinis“ požymis… Mano šaltinis kvapą aprašo kaip lengvai terpeninį pradžioje, vėliau įgaunantį ne visai malonų neryškų šlapimo toną, ir lengvą lyg damaskono (rožių) vaisiškumą. Rožes, artimumą burboniškoms pelargonijoms ir aš radau, o va šlapimo neišskyriau. Gal mano tokia uoslė; o gal tiesiog tokia eterinio aliejaus kokybė ir sudėtis, kad nemalonių poskonių jame tiesiog nėra. Nors, kaip jau minėjau, pirmas įspūdis buvo toks – kvapas gerėja laikui bėgant.

Santolinų, lot. Santolina chamaecyparissus, sinonimas Cotton lavander (oil), astrinių šeimos eterinis aliejus saugos lape turėtų būti žymimas kaip “pavojingas“. Taip, bet čia reikia patikslinti. Į IFRA draudžiamų medžiagų sąrašą įtrauktas todėl, kad… nėra įrodymų kad nenuodingas. Sudėtyje yra  artemisia (kiečių) ketono (priklauso nuo augalo porūšio ir augimvietės, nuo 2,49 proc., arba kai kurių sukultūrintų porūšių 27,8-35,6 proc.), taip pat, priklausomai nuo kilmės šaltinio, daugiau ar mažiau kamparo (4,67 – 31,1 proc.), įvairių sekskviterpeninių alkoholių (18,92 proc. sumoje).  Ketonai gali būti pavojingi, todėl ir šio aliejaus besilaukiančioms moterims ar mažiems vaikams be patikimo aromaterepeuto rekomendacijų geriau nevartoti, su kamparu taip pat dera elgtis atsargiai. 🙂 Kitas sudėtį šiek tiek kitaip pristatantis ir poveikį trumpai apibūdinantis šaltinis.

Santolinų eterinis aliejus veikia kaip  antimikrobinis, priešgrybelinis ; ypač tinka esant kandidozei (candida albicans); gali būti naudojamas parfumerijoje ir kosmetikoje. Veikia Staphylococus aureus. Tinka naudoti kaip spasmolitiką. Šalyse, kur nuo seno auga natūraliai, buvo įprasta augalą vartoti kaip “ramunėlių“ arbatą virškinimo sutrikimams. Aha, vadinasi mano pirmoji mintis, kad kvapas ir švelnumas artimas Keiptauninėms ramunėlėms, buvo visai teisinga. Viduržemio jūros regione žiedynai buvo plačiai naudojami dėl analgetinių, antiseptinių, baktericidinių, fungicidinių, virškinimo gerinimo vaistinių savybių, taip pat fitoterapijoje naudotas įvairių rūšių dermatitams.  Šaltinis.OLYMPUS DIGITAL CAMERA  O štai čia radau kad gali sukelti jautrios odos paraudimus, dirginti; kad augalas emenogogonis – skatinantis mėnesines. Atsargiau, būsimos mamytės.

O man patiko. Gyvens mano kremuose, muiluose ir kvepaluose. 🙂

Reklama

3 comments on “Santolinų eterinis aliejus

  1. jus tobula….net keliskart perskaiciau, jau taip skaniai suraset, net gundausi nusipirkti 🙂 Ieva

  2. Ramute, nekantriai lauksiu naujų eterinių aliejų aprašymų. Tikrai labai džiaugiuosi , kad atidarėte šį “kvapų skyrelį“ 🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: