Parašykite komentarą

“Bandomasis” kremas

Panašus į neseniai gamintą “Karališką” naudotu emulsikliu. Bandomasis – nes pirmą kartą rimtai pažiūrėjau į riebiųjų rūgščių derinimą. Tokia linkme pasisuko pokalbiai kosmetikos gaminimo temoje supermamų svetainėje. Niekada dar neplakiau kremo griežtai laikydamasi kokių nors teorijų. Įdomu išbandyti… “Karališkame” naudojau 25 proc. aliejinės dalies, o emulsiklį, viso 6 proc., derinau iš cetearyl glukosidų 70 proc. ir sorbitano olivate 30 proc. “Bandomajam”, kad būtų liesesnis, aliejų 20 proc. ir 2 proc. skvalano; glukosidų padauginau iki 75, o riebaus olivato sumažinau iki 25. Lyg ir lengvesnis kremas turėjo gautis. Kol kas, ant rankų pateptas, man pernelyg riebus. Ant veido išbandysiu vėliau, kai nusiprausiu.  Gal kad ir sunkiau, bet susigers. Nors… jau truputį abejoju.  Sąmoningai stengiausi gaminti panašų, kad geriau išryškėtų skirtumai kitaip sudėliojus riebiąsias rūgštis, dėl tos pačios priežasties atsisakiau lanolino, lecitino, riebių aktyvų, naudojau beveik tokį pat emulsiklį. Kol kas netirštas, už pienelį tirštesnis, labiau primena emulsiją. Tikiuosi kad per 24-48 valandas sutirštės, nes “Karališkas”, kad ir perplaktas, su oru, bet tikras kremas. Čia tik truputį mažiau aliejų ir nėra lanolino. Nors gali būti kad per mažai plakiau, bijodama perplakti…  Va, jau spėjau nusiprausti ir pasiteplioti – keistas jausmas. Jaučiu kaip lėtai giliai geriasi, bet iškart pasitepus man buvo laaabai riebu. Dienai tokio kremo nenorėčiau. Na, gal priprasiu.

Nesivargindama skaičiuoti sumaišiau 100g., taigi procentai atitinka gramus.

  • emulsikliui, viso 6 procentai:   cetearyl glukosidai    4,5  proc.

    Kol kas skystokas... Ir nuotrauka negraži. Pabandysiu nufotografuoti po kelių dienų

    Kol kas skystokas… Ir nuotrauka negraži. Pabandysiu nufotografuoti po kelių dienų

  • sorbitan oleatas (AZ emulsiklis OliveProtection)  1,5 proc.
  • aliejai:   argano   5 proc.
  • erškėtrožių   3 proc.
  • jojobos   4 proc.
  • granatų sėklų CO2   2  proc.
  • linų sėmenų    3 proc.
  • spanguolių    3  proc.
  • skvalanas  2 proc.
  • ksantanas  0,05 proc.

Santykis tarp abiejų polinesočiųjų rūgščių, linolo ir linoleno, gavosi ne visai idealus, bet sakyčiau gana arti prie siekiamo Omega 6 ir Omega 3   1:1. Kreme  22,65 ir 17,55. Tuo labiau kad ne visai tiksliai susiskaičiuoja granatų sėklų CO2 ekstrakte esanti reta Omega 5  alfa-punicic rūgštis. Polinesočioji, bet ne 6 ir ne 3…  Prie ko ją balanse pridėti? Viso polinesočiųjų 40,05, mononesočiųjų 37,26, sočiųjų 6,9. P.S. dar nelabai moku naudotis skaičiuokle – jei suklydau, tai pataisykit 🙂

“Karališkame” (koks velnias mane privertė taip pavadinti, nežinau)  Omega 3 mažoka:  28,4:19,4.  Sumoje polinesočiųjų daug: 48,2, mononesočiųjų 31,6, sočiųjų 18. Galėtų būti daugiau drėkinantis, bet riebumas man žiemai pats tas. Vėlgi, nežinau ar gerai suskaičiavau…

  • vandeninė dalis:  rožių hidroliatas   ir distiliuotas vanduo, maždaug lygiom dalim,  62,05 proc.  Baigdama gaminti atstačiau nugaravimą papildomais 6,35 g rožių hidroliato.
  • priedai: hialurono rūgštis   0,4 proc.
  • niacinamidas (vitaminas B3)   2  proc.
  • pantenolis  1 proc.
  • skysti šilko proteinai (AZ)  2 proc.
  • edelveisų ekstraktas  3 proc.
  • kofermentas Q10  0,05  proc.
  • vitaminas E  0,6 proc.
  • rozmarinų CO2   0,1 proc.
  • snapučių (Zdravets) CO2  0,1 proc.
  • čampakų žiedų CO2   0,05 proc.
  • bosvelijų carteri CO2  0,22 proc.
  • konservantas Cosgard  apie 0,4 proc. ( 12 lašų)

Eiga: emulsiklį ištirpinau skvalane ir jojobos aliejuje, vėliau pasvėriau likusius. Q10, rozmarinų, snapučių, čampakų ir bosvelijų CO2 tirpinau granatų sėklų CO2 ekstrakte, vitamino  E ir linų sėmenų aliejuje, įvedžiau vėstant. Rozmarinų ekstraktas turėtų saugoti nestabilias polinesočiąsias rūgštis nuo oksidacijos. “Kvapų namų” puslapyje rekomenduojama naudoti 0,02-,0,05 proc. rozmarinų ekstrakto sočiųjų riebalų apsaugai ir 0,1-,02 proc. nesočiųjų aliejų turtinguose gaminiuose.

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: