2 Komentaras

Ir vėl hidroliatai!

Žaliavo  laukai – marmaliavo alembikai. 🙂  Vasaros pradžioj pradėtas ir nebaigtas rašyti įrašas. Gaila, nedaug šiemet gėlių vandenų reikaluose spėjau nuveikti. Bet šį bei tą pasigaminau.

Pateikiama: „WP_20140517_003.jpg“

Vėl, kaip kasmet buvo nugeltusios pienėmis pievos… Į puodą jas, gražuoles! Pienių hidroliatas švelnaus, neįkyraus kvapo. Gerai laikosi,  šio  žiedų vandens pH apie 5,43  Kvepia šaknimis, vos vos primena vetiveriją, o labiausiai – švelniai rūgščias morkytes.

Dilgėlių hidroliatą gaminau kaip kodistiliatą – kvapą pagardinau ir savybes “paturbinau” pridėjus keletą saujų šliaužiančiųjų tramažolių ir truputį Pateikiama: „WP_20140517_005.jpg“juodų serbentų jaunų šakelių. Rezultatas man patinka. 🙂 Net nedidelis priedų kiekis suteikia kvapui papildomo labai švelnaus gaivumo. Pats artimiausias “neutraliam” iš mano gamintų: pH apie 6,38. Labai subtiliai rūgtus. Mėgstu jį naudoti – poveikis yra, o savo kvapo gaminiui neprimeta.

Net mano katinas buvo susidomėjęs, kas gi čia taip kvepia… Ogi pernai surinkti ir pamiršti šlamučiai. Vienas iš mieliausių odai hidroliatų, vienas iš mano pačios mėgstamiausių. Stabilus, nekaprizingas, itin tinkantis jautriai, su išsiplėtusiais kapiliarais odai; pH apie 5,08.

Labai man patiko, gavosi tokios lyg tauraus konjako spalvos, jaunų lazdyno lapų hidroliatas. Deja, didžioji dalis šito gėrio sugedo… Nepakankamai steriliai pagaminau, ir kiek žinau lazdynas sunkiai ne man vienai laikėsi. Kaip nudžiugau dabar, radus nuo pavasario likusį SVEIKUTĖLĮ butelaitį. Drumzlės nusistovėjo, bet grybų/pelėsių nėra. Galima bus naudoti. Kvepia ąžuolo statine, brendžiu, mediena, juoda gera arbata, gal net truputį džiovintais vaisiais, juodais serbentais… Ph apie 4,85.

Taip man buvo patikę lazdynai, labai norėjau turėti galimybę pasinaudoti jų kapiliarus sutraukiančiu, stiprinančiu, raminančiu, odą drėkinačiu (juk hamamelio giminaitis) poveikiu, kad dabar prisipjoviau jaunų lazdynų šakelių ir iš naujo gaminau. Gavosi daug rūgštesnis ir skaidresnis, nebeturi tos lapų vandens aukso spalvos. Bet tarsi pleiskanos vandenuke matosi – ištirpę vandenyje tirpios medžiagos. Šį kartą sterilizavau viską lyg operaciją daryčiau. Dabar sprendžiu dilemą – konservuoti kuo nors ar rizikuot ir taip palikti. Gaila įdėto darbo, jei suges… Kvapas vėl nerealus. Man taip patinka tas medinis, sausas, ramus ir solidus lazdyno aromatas. Šitas kitaip kvepia nei lapų distiliatas. Hidrolato pH apie 3,4. Atskirto “pabaigos” silpnesnio kvapo vandens pH apie 2,97. Skonis švelniai rūgštus, primena citrina parūgštintą beržų sulą.

Kai jau pagaminau, atradau hidrolatų gamybai patogiai pritaikomą priedą: prie prekių vyno gamybai arba prie plastikinių dangtelių užmačiau plastikinį dangtelį su slylute-vamzdeliu. Jį bus labai patogu plastikiniu vamzdeliu prie lašėjimo angos prijungti… O šįkart viskas atrodė taip. Mano mažasis fabrikėlis. 🙂 Lašinau labai kantriai ir lėtai.

Dar lėčiau gaminau ginkmedžio hidrolatą. Oooo, gėrių gėris. Kvapas užburiantis, poveikis… stulbinantis. Visi namai kvepėjo gaivia, švaria, pačios aukščiausios įmanomos kokybės šviesia žaliąja arbata. Tiek prisiuosčiau, kad jaučiausi tonizuota lyg būčiau gėrusi daug stiprios arbatos ar kavos. Vien kvapas suveikė… Skonis švelniai sutraukiantis – tikrai tarsi silpnos arbatos. Gaila, jaunas dar mano ginkmedėlis ir lapelių nedaug užaugina… Bet būtinai kitais metais vėl gaminsiu, nes rezultatas pranoko visus lūkesčius. Turėtų labai odai patikti, jei taip puikiai valo kraujagysles, gerina medžiagų apykaitą – tai šios ypatybės odos priežiūrai tikrai pasitarnaus. Turėtų būti puikus regeneruojantis priedas įvairiems kremams ir serumams. Hidroliato apie 4,17 ir 3,99. Pavyko išvarvint vos du litrus, ir kadangi jų nesumaišiau, rūgštingumas skiriasi.WP_20141022_001

Medetkų žiedų hidroliatas šiek tiek nuvylė. Kvapas aštrokas,  terpeniškai- kampariškas. Bet galbūt jam tiesiog reikia laiko subręsti, susistovėti ir išgražėti.  Nedaug rūgštus, pH apie 4,84. O gal ir pati sugadinau betobulinama. Norėjau sunaudoti surinktas laukinių morkų sėklas. Pamaniau, kad medetkos su morkomis turėtų gerai viena kitą papildyti savo poveikiais. Todėl čia irgi kodistiliatas, maždaug 3 dalys medetkų ir viena dalis morkų sėklų.

Taigi kol kas patį didžiausią pliusą šiemet rašau ginkmedžiui. Skaidriam kaip ašara, ir tokiam pat tauriam. 🙂 Lazdynas nedaug atsilieka. Jie tiesiog skirtingi. Vaje kaip patinka man medžiai…

Pateikiama: „WP_20140518_005.jpg“

Reklama

2 comments on “Ir vėl hidroliatai!

  1. Sveiki, norėjau pasiteirauti kaip jūs paruošiate indą hidrolatui, tiksliau kokiu būdu dezinfekuojate? Pernai ploviau su soda ir perliejau verdančiu vandeniu, tai viskas supelijo per mėnesį laiko. Ir dar, kur laikote hidrolatus, nes į šaldytuva turbūt nepavyktų sutalpinti? Iš ankso dėkoju už atsakymą! Skaityti jūsų blogą yra didelis malonumas, ačiū, kad dalinatės!

  2. Visaip esu dezinfekavusi, ir kaip jūs aprašėte, ir su 70 proc. spiritiniu tirpalu (tinka “Užpiltinių” degtinė, ji kaip tik tinkamo stiprumo;) ), ir kaitinusi orkaitėje (stiklinius).
    Gerai laikysis hidrolatas ar ne, priklauso nuo daugiau aplinkybių. Reikia dezinfekuoti aušintuvą, viską aplink. Taip pat tiesiog yra hidrolatų, kurie labiau linkę gesti, o kiti gali būt gerokai atsparesni. Ne visos atsirandančios nuosėdos – pelėsis. Gal ten tikrai buvo pelėsis ar grybas, bet būna ir kad kristalizuojasi ištirpusios medžiagos.
    Laikau tamsiai vėsiai palėpėje. Jei pelyja – taip, greitai. Jei ne, tai ilgai negenda. Kartais b ūna, kad tos pačios partijos, jei išpilstau į nedidelius b utelaičius, vieni laikosi, kiti sugenda – tada žinau, kad sterilumos trūkumas koją pakišo. Tačiau laboratoriškai netyriau. 🙂 Gal ir “sveikuose” primeškeriotų kokių niekadėjų. 🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: