Parašykite komentarą

Pats paprasčiausias kremas… Receptas su paaiškinimais pradedantiesiems

Gamybos arsenalas. Tik vitaminą E pamiršau pastatyti…

Visai padorų kremą galima pasigaminti iš virtuvėje naudojamų kokybiškų aliejų. Turbūt gardinat salotas “Ekstra virgin“ alyvuogių aliejumi? Puiku, į kremą jį! Greičiausiai ir saulėgrąžų aliejaus turite. O gal geriate “dėl sveikatos“ po šaukštelį linų sėmenų aliejaus? Jis puikiai tinka odai naudojamas išoriškai. Svarbiausia sudedamoji dalis, kurią teks pirkti – emulsiklis, arba  emulsinis vaškas. Be eterinių aliejų pakvėpinimui ir papildomam poveikiui galima išgyventi. Jei labai norisi kvapo, o kokybiškų eterinių nėra – galima įlašinti kelis lašus savo mėgstamų kvepalų. Reikėtų ir konservanto, tokio, kuris saugotų vandeninę dalį nuo gedimo. Kad greit neįsiveistų pelėsio grybelis, bakterijos neimtų daugintis. Vitaminas E pravers aliejams apsaugoti nuo oksidacijos. Bet kremo jis nekonservuoja… Blogiausiu atveju, galima gaminti mažą kiekį, labai steriliai, ir laikyti šaldytuve. Kūnui 50 g. – nedaug, o veidui pakaks geroookai mažiau. 🙂

Taigi – nuo ko pradėti? Nuo paprastos matematikos. Kiek bus kremo ir kiek reikės kiekvienos sudėtinės dalies. Ir kokio norisi – lengvo? Vidutinio ar labai riebaus? Mažesnis emulsiklio ir aliejų kiekis leis pagaminti lengvesnį kremą, didesnis – riebesnį, tvirtesnį. Įvairiai keičiant proporcijas, naudojamus aliejus, keičiasi tekstūra, pojūtis ant odos, susigėrimo greitis.  Gaminsiu gero stabilumo vidutinio riebumo kremą. Bus 50 g. Visuomet reikia atkreipti dėmesį, kokiomis proporcijomis konkretų emulsiklį siūlo naudoti jo gamintojas ar pardavėjas. Šiame kreme naudoju Olivem1000 (INCI: cetearyl olivate, sorbitan olivate). Jis dažniausiai taip ir vadinamas, Olivem1000. Rekomenduojamas  “darbinis diapazonas“ – nuo 3 iki 8 procentų emulsiklio ir nuo 10 iki 30 procentų aliejų. Renkuosi 6 proc. emulsiklio ir 25 procentus aliejų. Bus nesunkus, bet gana riebus, šaltesniam sezonui tinkamas kremas. INCI svarbu  pasitikrinti renkantis naujus ar nežinomus emulsiklius. Daugelis tokios pačios sudėties emulsavimo medžiagų, gaminami skirtingose šalyse skirtingų gamintojų, vadinami skirtingai.

Skaičiuojame procentus.  Jei 50 g. – 100 procentų gaminio, tai norint žinoti kiek reikės emulsiklio, reikia 50:100×6, gauname 3. Trys gramai Olievem1000.

Sveriam-matuojam. Emulsiklį, aliejus viename indelyje.

Kiek reikės aliejų?  25 procentai. 50:100×25, gauname kad naudosime 12,5 g aliejų.

Kol kas vandeninei daliai, priedams ir konservantui lieka  69 procentai. Jei naudojami riebūs, aliejuje tirpūs aktyvai – jie įskaičiuojami į aliejinę dalį. Kreme naudosiu 0,5 proc. vitamino E, tai galima skaičiuoti ir taip,  kad aliejų bus 25,5 proc. Vandenyje tirpūs, skysti neriebūs priedai – įskaičiuojami į vandeninę dalį. Jei neturite kurių nors priedų, tada reikia tuo kiekiu padidinti aliejinę/vandeninę dalį.

Tačiau aš noriu naudoti ne vieną, bet kelis aliejus. Paskirstau jiems procentus: alyvuogių pilsiu 10 proc., saulėgrąžų 10 proc., ir vertingomis rūgštimis turtingo, bet oksidacijai neatsparaus linų sėmenų aliejaus, kaip pagerinimo,  5 proc.

Kad nebūtų gryna “kirvio sriuba“, pridėsiu 2 procentus provitamino B5, kitaip vadinamo D-pantenolis, raminančio ir drėkinančio.

Receptas susidėlioja taip:

  • Olivem 1000     6  proc., arba  3 g.
  • alyvuogių aliejus  10 proc., arba  5 g.
  • saulėgrąžų aliejus 10 proc., arba 5 g.
  • linų sėmenų aliejus 5 proc., arba 2,5 g.

    Viskas pasverta? Šildom, kol gerai ištirps emulsiklis ir dar šiek tiek. Iki 70 laipsnių.

Pasverti emulsiklį, po to  aliejus – viename indelyje. Jame šils vadinamoji aliejinė kremo dalis, ar aliejinė fazė.

Priedai, odos turtas ir konservantas:

  • provitaminas B5   2 proc., arba  1 g.
  • vitaminas E   0,5 proc., arba  0,25 g.
  • eteriniai aliejai   0,8 proc., arba  0,4 g. ( gaminiuose veidui dažniausiai naudojama apie 1 lašą į 10 gramų priemonės. Daugiau galima dėti, bet tik gerai žinant tikslą ir odos savybes, jos jautrumo ypatumus)
  • konservantas  0,6 proc.

Suskaičiuojame, kiek gi procentų kaip litų piniginėje  jau išnaudota. Kas liko – bus distiliuotas, šaltinio, mineralinis vanduo ar hidrolatas, ar įvairiausi jų mišiniai.  Sunaudojom 34,9 proc. Vandenukui liko 65,1 proc.

  • vanduo/hidrolatas  65,1 proc., arba 32,55 g.

Gaminame!

Jau ištirpo! Pamaišau ir vandenį pamažėle, maišydama pilu į aliejus.

Eigą jau šiek tiek aprašiau.   Iš pradžių plakti/maišyti karšto vandens vonelėje apie 2-3 minutes.

Po to galima įstatyti į šaltą vandenį. Bet nebūtina. Galima ne taip intensyviai maišyti kol atvės iki maždaug 40 laipsnių Celsijaus. Aukštesnėje temperatūroje daugumos priedų, eterinių aliejų, konservanto dėti negalima.

Gimsta kremas. Pamaišau šaukšteliu; plaku plaktuvėliu kelias minutes.

Jau atvėso? Po vieną, gerai išmaišant po kiekvieno papildymo, sudedu priedus.Provitaminas B5, vitaminas E, eteriniai aliejai, ir galiausiai – konservantas. Tokiams kiekiui 0,6 procento – tai bus apie 8-10 lašiukų. Lašinu 8. Dėmesio! Čia naudoju Cosgard. Jis nesipyksta su

Vėsinu, plaku ir dedu priedus

emulsikliais. O Greifruto sėklų ekstraktas, arba GSE, ne su visais emulsikliais draugauja. Į tai reikia atkreipti dėmesį, jei kaip konservantas bus naudojamas GSE.

Sudedu į indelį.  Užrašau ir užklijuoju etiketę su pagaminimo data ir kremo pavadinimu. Tik čia nespėjau dar…

Štai jis, “Paprastukas“

Viskas!  Naudoti ir mėgautis.

Kreme naudojau levandų (jei tiksliau, laukinių sevilinių levandų, Levandula luisieri(Rozeira) ir kvapiųjų mandarinų, arba  Yuzu (Citrus junos Siebold ex Tanaka) eterinius aliejus, abiejų po šešis lašiukus. Jie duoda gaivų neįkyrų saldumą, ir levanda šita tokia nelabai levandiška…

Ir žinot ką – visai neblogas kremas gavosi.  🙂 Aliejus, žinoma, galima keisti. Viską galima keisti… Čia tik šablonas, rėmai, kad norintiems pagaminti pirmą kremuką akyse prašviesėtų. Sėkmės jums!

Parašykite komentarą